Läs utan rädsla

Det börjar dra mot sommar nu och för mig är sommar alltid lika med läsning. Så fort vädret tillåter planterar jag mig själv på balkongen och läser. Lustläser. Allt det där som jag inte riktigt hunnit med under våren då det är recensionsböcker och elevtexter som måste få gå i första hand.

I morgon blir det tågresa till Skövde där jag ska prata om min egen bok (vilket fortfarande känns ganska konstigt). Det betyder sammanlagt cirka fem timmars tågresa, plus en natt på hotell. Ganska mycket tid för läsning alltså. Jag tar med mig Cassandra Clares Clockwork Princess eftersom jag längtar efter att få veta hur det går för Tessa, Jem och Will. Sen tar jag med mig Susanna Lundins Hindenburg också, eftersom den är liten och jag aldrig reser med bara en bok i bagaget. Tänk om jag läser ut den innan resan är slut? Skräckscenario! Det finns en term för det där: abibliofobi.

Jag skulle aldrig ha kommit på tanken att börja skriva om det inte vore för att jag läste så mycket och på många sätt är läsande mycket viktigare för mig än skrivandet. Läser gör jag alltid, varenda dag. Även de dagar då jag inte skriver. Det är en reflex, något som händer nästan utan att jag tänker på det.

Jag tror att det är omöjligt att bli en bra författare utan att läsa mycket. Läsning är gödsel för mer än bara fantasin, det utvecklar ditt språk, din känsla för stil och stämningar. Det är alltid mitt första tips till alla mina skrivarcirkeldeltagare. Läs! Jag tror inte en sekund på de där typerna som hävdar att det är farligt att läsa skönlitteratur medan du skriver eftersom du blir påverkad. So what! Varför är det automatiskt något negativt? Läs något som inte är i samma genre som du skriver i, om du nu vill vara försiktig. Läs en hårdkokt deckare medan du skriver din fantasyroman. Eller lite abstrakt poesi medan du skriver din barnbok. Vem vet? Eventuell påverkan kanske kan utveckla texten åt ett nytt och oväntat håll, föra in lite nytt fräscht blod i berättelsen.

Så läs! Läs, läs, LÄS!

bokhyllan

En del av de cirka 1000 böcker som bor hos mig

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Detta inlägg publicerades i böcker, läsandet, nörderier, Skrivtips och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s