Att läsa ensam och att läsa tillsammans

I dag diskuteras regeringens nya satsning på läsfrämjande verksamhet utanför skolorna runt om på kultursidorna, till exempel här.

I dag kör vi också igång läsegruppen för unga på stadsbiblioteket i Halmstad. En … ja, vi kan kalla det läsfrämjande verksamhet för unga, även om den i första hand riktar sig mot personer som redan läser. Det är lite synd. Jag hade jättegärna haft en grupp med mer läsovana ungdomar, och försökt peppa dem till att läsa och förstå varför läsning är en sån himla bra grej. Men jag är inte säker på att våra resurser räcker till det. En sån grupp skulle kräva mycket mer än en grupp som bygger på frivilligt deltagande, ditt unga kommer för att de redan har ett intresse.

Inte för att jag tvivlar på att den grupp som redan finns gör nytta. Att prata om böcker förhöjer upplevelsen, att prata om det läsa fördjupar förståelsen och ger nya ingångar och perspektiv i texten. Det är också viktigt. För att inte tala om hur nyttigt det är att lära sig formulera sina åsikter. Jag tycker så här, för att …

Ibland får jag verkligen kämpa för att få dem att våga tycka, våga sätta ord på sin läsupplevelse. Men det går. De lär sig. Och om jag bara kan så ett litet frö så kommer det att växa med tiden, och då har jag i alla fall gjort något.

Och som vanligt när jag läser om kulturbudgetar och kultursatsningar så undrar jag hur det kan komma sig att det finns så lite resurser samtidigt som det finns så mycket vilja och engagemang.

Annons

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Detta inlägg publicerades i Bibliotek, Kreativitet, Kulturpolitik, läsandet, media och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s