En liten investering för skolan, en stor investering för mänskligheten

I går rapporterade Kulturnyheterna att många skolor fortfarande saknar skolbibliotek, trots att skolagen säger att de ska ha det. Ursäkterna till varför det ser ur så här är många, men sällan särskilt goda. I de flesta fall verkar det som vanligt handla om en ovilja att satsa pengar på kultur.

Samtidigt kommer larmrapport efter larmrapport om hur läsningen minskar bland både barn, unga och vuxna. Niondeklassare går ut grundskolan utan att ha grundläggande läsförståelse och vuxna män läser nästan aldrig. Bokbranschen är i kris och det säljs färre böcker än nånsin.

Är det bara jag som tycker att allt det här hänger ihop?

Vi verkar ha skapat ett samhälle där läsning och kultur inte anses som något nödvändigt, utan som en lyx bara några få har tid att ägna sig åt. Det här är förstås fel på så många plan att jag inte ens orkar räkna upp dem alla.

All forskning pekar på att läsning är bra. Läsning gör dig mer empatisk, gör det lättare att leva dig in i andras situation, läsning stärker demokratin och ger ett vidare perspektiv på världen. Tänk att något så enkelt som en bok kan göra allt detta!

Okej, nu spekulerar jag vilt här, jag medger det, men om vi människor läste mer skulle vi kanske komma till rätta med flera av de samhällsproblem som i stället har växt på senare år. Främlingsfientlighet, näthat, bristande jämställdhet … inte för att jag tror att läsning är ett universalbot mot allt det här, men jag tror på allvar att det skulle hjälpa om vi läste mer. Om vi då och då vågade oss ut ur våra trygga ramar och försökte se världen genom någon annans ögon ett tag. Det kan du förstås inte göra i verkligheten, men tack vare böcker så går det. Och det är deras största styrka. Det är ju därför de finns!

Att ha ett välutrustat och tillgängligt bibliotek på varje skola borde vara en självklarhet. För demokratins skull, och för mänskligheten. I jämförelse med vad bristen på läsning kommer att kosta oss på lång sikt tror jag att det skulle vara en klart lönsam investering.

Läs mer om vad jag tycker om skolbibliotek här.

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Detta inlägg publicerades i böcker, Bibliotek, Kulturpolitik, läsandet, Nyheter och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till En liten investering för skolan, en stor investering för mänskligheten

  1. Väl sagt. Skolorna kan ju även överväga att låta barnen välja lite friare vad de vill läsa. Att tvinga på dem ”finkultur” som de inte uppskattar/förstår förrän de är vuxna har iaf inte funkat så bra för min generation 😉 Dödade läslusten för många!

    • Camilla Jönsson skriver:

      Jag håller med. Att hänga upp sig på vad ungarna läser i stället för att försöka få dem att läsa av egen lust och vilja är kontraproduktivt. Jag förespråkar till exempel gärna serier. Om de kan läsa dem och förstå sammanhang och handling har de i alla fall kommit ett steg närmare att läsa en ”riktig” bok.

  2. kalebass skriver:

    Du har helt rätt, kulturen står inte högt i kurs. Jag har skrivit lite om det själv, på 70-80 talet befann jag mig mitt i. Hade ett flertal utställningar (måleri) och uppfattade givetvis signalerna runt om. Kulturklimatet var helt annorlunda då, men började sakta förändras under 80 talets början. Ungefär samtidigt med ”juppinallarna”, konsulter hit och dit, och de snabba klippen. Tror det finns ett samband.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s