Vikten av att redigera

Bengt Eriksson på Kristianstadsbladet har läst och granskat ett flertal egenutgivna deckare. Hans slutsats är att det absolut finns guldkorn och att kvalitén har blivit bättre överlag men att det största problemet fortfarande är bristen på redigering. Böckerna är helt enkelt för långa och för ordrika.

Jag kan säga att det problemet inte bara gäller egenutgivna deckare. Jag har också läst och recenserat mycket egenutgivet och böcker från små enmansförlag, och det jag för det mesta hakar upp mig på är just detta, att böckerna är för dåligt redigerade. Jag kan ana en bra berättelse men den skyms av för mycket oväsentligheter och trista bispår som inte leder någonstans. I värsta fall kryllar det av stavfel och grammatiska inkonsekvenser också, som stör läsningen. Och det är ju tråkigt att det blir så när någon lagt ner tid, pengar och energi på att trycka själv.

Det här med att redigera är något som jag börjat banka i mina skrivarcirkeldeltagare allt mer. Du är aldrig färdig bara för att du skrivit texten. Att sätta punkt innebär bara att gå in i en ny fas, redigeringsfasen. Och det är A och O för att det ska bli en bra bok. Och ja, det är svårt, och ja det tar tid, och ja det är rätt tråkig efter ett tag. Men bättre att du har tråkigt en stund än att den som läser din bok har det.

Vi som ger ut på etablerade förlag har lyxen av att ha en egen redaktör som läser och granskar. Redaktören är inte alltid snäll, men hen vill din boks bästa och är du smart så lyssnar du på vad hen har att säga. Har du ingen redaktör som hjälper dig så måste du själv vara extra noggrann och verkligen ta dig tid att läsa igenom din text, inte bara en gång utan flera gånger. Ta hjälp utifrån om det behövs, men det måste vara någon som verkligen vågar säga sin mening.

Sen ska du aldrig vara rädd för att göra rejäla ändringar i texten. Du kanske faktiskt behöver skära bort två hela kapitel, du kanske faktiskt behöver stryka den där karaktären eller skriva om den där dialogen. För mig sker alltid redigeringen i olika omgångar där jag börjar med det stora för att sen successivt arbetar mig ner till att peta med ord och meningsbyggnad. Det kan ta en tre – fyra genomläsningar innan det är klart, men jag vet att det är värt det. Jag vet också att min redaktör ändå kommer att ha åsikter, och att det är som det ska vara. Två par ögon är bättre än ett.

I januari ska jag och min redaktör på allvar sätta igång med arbetet med bok nummer två. Det kommer att bli både spännande, roligt och förbannat jobbigt.

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Detta inlägg publicerades i böcker, Kreativitet, skrivandet, skrivarcirklar, Skrivprocessen, Skrivtips och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vikten av att redigera

  1. Mikael skriver:

    Ett tips som jag har fått flera gånger är att läsa texten högt. Annars är det bra om någon annan läser den också, vare sig det är redaktör eller en kompis.

    • Camilla Jönsson skriver:

      Det tipset brukar jag också ge till folk. Ligger orden inte bra i munnen är de oftast inte läsvänliga heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s