Vårda din läslust

I DN skriver Lotta Olsson om läslust, och om hur viktigt det är att vårda den. Jag håller med, i princip. För själv är jag egentligen väldigt dålig på att just vårda läslusten. Har jag börjat på en bok krävs det ganska mycket innan jag ger upp och slutar läsa innan den är slut. Det spelar ingen roll att boken är dålig, eller rent utav usel, jag kämpar ändå vidare.

I vissa fall är det en recensionsbok och då får jag helt enkelt inte sluta läsa hur som helst. Då måste jag läsa klart. Naturligtvis får jag betalt för det, men någon större lust känner jag inte för mitt arbete medan jag kämpar mot trist språk och röriga intriger. I sådana situationer gäller det att ha disciplin och inte förledas av frestelsen att läsa något annat.

Många gånger har jag fått just den frågan; om jag inte blir trött på att läsa när jag måste läsa böcker som jag inte tycker om. Jag brukar svara att jag är proffs. Jag står pall för en dålig bok eller två. Och av de drygt 100 böcker jag brukar hinna igenom på ett år är det ändå bara en handfull som är dåliga. Det kan jag ta.

Men jag undrar vad som händer med de som inte gör det. De som kanske bara orkar läsa några få böcker på ett år och där det blir jätteviktigt att just de böckerna är helt rätt. Hur funkar det i skolorna till exempel? Är det okej att dissa en bok halvläst eftersom den var tråkig och seg? Jag tror fullt och fast på att det finns böcker för precis alla. Det handlar bara om att hitta dem. Men mängden av böcker kan vara både en fördel och en nackdel. Du kanske behöver pröva dig fram och då funkar det inte om du måste läsa varenda sida på en bok som du inte känner för.

Och är det egentligen ett misslyckande att inte läsa klart en bok? Att våga prova att läsa något, för att sen bestämma sig för att det här inte var något för mig, är ju ändå en större framgång än att inte läsa något alls. Har du sen provat en gång blir det kanske lite lättare att prova en andra gång och för eller senare stöter du på något du verkligen gillar. Och då kommer det inte att vara något problem med att läsa klart. Snarare tvärtom.

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Detta inlägg publicerades i böcker, Bibliotek, Inspiration, läsandet, Ungdomslitteratur och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vårda din läslust

  1. Carro skriver:

    Jag ger heller aldrig av princip upp en bok. Jag tycker inte att det räknas som om man har läst den om man bara har läst halva till exempel.. Förutom när det kommer till kurslitteratur, då gills det definitivt med bara halva! 😉

    • Camilla Jönsson skriver:

      Med kurslitteratur tar du ju vad du behöver och lämnar resten därhän. Fast jag undrar om det inte skulle funka på skönlitteratur också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s