Du behöver inget barn som ursäkt för att läsa barnböcker

Egentligen är jag inte det minsta intresserad av kungahuset, för min del kan vi lika gärna avskaffa monarkin. Däremot tyckte jag att det var lite spännande att få veta vad lilla prinsessan Estelle gillar för böcker. Astrid Lindgren visar det sig, och det är väl klart godkänt. Däremot hakade jag upp mig på ett av mamma Viktorias citat:

”Som mamma blir det återigen tillåtet att läsa barnböcker. Man upplever sin barndom igen, det är kul”, säger hon.

Återigen tillåtet? Som om det var förbjudet innan? Måste du alltså vara förälder för att få lov att läsa barnböcker som vuxen? Om du frågar mig så är svaret på den frågan ett stort fett NEJ. Naturligtvis behöver du inte ha barn för att få läsa barnböcker. Vill du läsa barnböcker så gör det, det behövs inga ursäkter.

När jag gick på skrivarlinjen på Åsa folkhögskola för en himla massa år sen började vår lärare högläsa ur Johan Althoffs ”Hit och Dit men Ganska Långt Bort”. Se 14 vuxna människor sitta trollbundna! Se sen samma 14 vuxna människor köpa boken för att vi bara måste få veta hur det gick! Jag och en av mina klasskompisar ägnade en hel fredagskväll åt att högläsa för varandra ur den. Bara för att det var roligt. Vi behövde inga barn som alibi.

Det händer fortfarande att jag köper bilderböcker bara för att jag tycker att de är fina, eller för att det är en klassiker jag gärna vill ha hemma.Varför ska jag förneka mig själv allt det där bara för att jag inte har barn?

327_250

En barnboksklassiker som alla borde läsa (även vuxna alltså).

”There’s no point being grown-up if you can’t be childish sometimes.”

– Den fjärde Doktorn (Doctor Who)

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Detta inlägg publicerades i böcker, läsandet, media, Ungdomslitteratur och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s