Litteratur för litteraturens egen skull

I en artikel i Lärarnas nyheter hävdar Peter Degerman att ständig fokus på nytta tar kål på läsningen. Skönlitteratur måste finnas för sin egen skull och inte för att det är ”nyttigt” på ett eller annat sätt.

Jag håller med honom. Läsning kan inte alltid i första hand handla om att uppfylla något sorts nyttomål. Att läsa handlar ju om så mycket mer. När en tänker efter inser en att läsning fyller så många olika funktioner att det nästan är omöjligt att räkna dem. Läsning är komplext, det kräver inte bara att vi förstår orden, utan att vi också fattar sammanhang, att vi kan läsa mellan raderna, tolka det som inte sägs rakt ut.

Just den estetiska aspekten av skönlitteratur tycker jag att jag saknar mer och mer hos både unga och vuxna. Att en text kan vara vacker, på grund av språkets klang, på grund av metaforerna, på grund av hur den ligger på pappret. Sådant går inte att få i en bruksanvisning eller i en tidningsartikel. Många gånger har jag på skrivarcirklar försökt förklara hur viktigt det är att språket låter rätt, och då menar jag inte rättstavning och grammatik. Jag menar den känsla du får av språket, de känslor och stämningar det väcker. Men det här är något som människor i allmänhet inte är vana vid att prata om. Och det är synd. Jag är å andra sidan övertygad om att fler skulle fatta om de läste mer och framför allt läste mer varierat.

Till exempel poesi, som Degerman också lyfter fram. Poesi behöver inte vara krångligt och svårt, poesi kan vara roligt och spännande. Poesi är framför allt lekfullt eftersom det låter språket ta nya oväntade vägar. Aase Berg beskrev i någon intervju poesin som språkets spjutspetsforskning. Det är i poesin vi kan ta reda på hur långt språket kan gå.

I slutändan kanske det inte behövs några avancerade krisplaner för att få svenska elever att prestera bättre i skolan. Det kanske räcker med mer tid till läsning, mer tid till att samtala om det lästa, och mer tid till att faktiskt bara njuta av litteraturen.

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Detta inlägg publicerades i böcker, Inspiration, Kulturpolitik, läsandet, skrivarcirklar och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s