Retrohelg

Nej, jag kollade inte på ESC i lördags. I stället utförde jag och sambon ett experiment vi kallade ”skärmfri lördag”. Under lördagen var alltså alla typer av skärmar avstängda. Teven, datorn, paddan … Mobilen var tillåten endast om den verkligen skulle användas till att kommunicera med någon.

Idén fick jag när jag på allvar började lägga märke till hur mycket tid vi faktiskt tillbringar framför skärmar av något slag. Jag stod på stationen i Varberg i onsdags och väntade på ett tåg och när jag såg mig omkring noterade jag att majoriteten av alla som stod där och väntade med mig pillade på en mobiltelefon. Själv har jag ingen smartphone men jag dras väldigt lätt till datorn om den är på eller paddan om den finns i närheten. Utan att egentligen ha någon anledning till det, det går liksom på automatik. Skärmar har blivit mitt, och alla andras, främsta tidsfördriv.

Så i lördags stängde vi av dem. I stället pratade vi, städade, lagade god mat, spelade brädspel och läste, och hade faktiskt väldigt trevligt. Framför allt var det intressant att se hur mycket vi faktiskt hann med när tiden inte hela tiden åts upp av en massa skärmar som pockade på uppmärksamhet.

I min vardag är jag dock helt beroende av datorer, de underlättar mitt arbete enormt. De är till och med anledningen till att jag kan arbeta som jag gör. Men att vara utan en dag i veckan är faktiskt ingen större uppoffring. Det är värt att tänka på.

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Detta inlägg publicerades i andra galenskaper, Inspiration och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s