Att döpa sin bebis …

… är något jag inte vet något om eftersom jag inte har barn. Däremot döper jag karaktärer väldigt ofta. Och döper om dem ibland, ifall det visar sig att det namn jag valt från början inte passade.

I förra veckan satt jag och funderade över namn. Det brukar ta ganska lång tid. Jag måste verkligen vrida och vända och smaka på namnen innan jag bestämmer mig. Ofta har har jag en föreställning om vad det ska vara för sorts namn, om det ska vara ett vanligt eller ovanligt, långt eller kort. Det är också viktigt att namnen på de olika karaktärerna inte är för lika. Helst vill jag inte ens att namnen ska börja på samma bokstav. Ibland blir det så ändå, som med Stina och Sander, men de är å andra sidan så olika varandra att det är nästan omöjligt att förväxla dem. Men jag rekommenderar verkligen att försöka ha så blandade namn som möjligt, eftersom det faktiskt underlättar för läsaren.

En favoritsida som jag går till när jag ska leta namn är Svenska namn där det finns allt ifrån namnstatistik till namnbetydelser. Jättebra hjälpmedel då fantasin tryter.

En annan sak jag ska försöka döpa är min nästa bok. Har äntligen kommit på en titel som jag gillar. Nu måste jag bara kolla med förlaget också.

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Detta inlägg publicerades i Inspiration, Romaner, skrivandet, Skrivprocessen, Skrivtips, Ungdomslitteratur och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s