En sån där som skriver böcker

Långt innan jag ens vågade drömma om att skriva en hel roman skrev jag noveller. Fast i början kallade jag det bara för berättelser eftersom jag inte visste vad en novell var. Jag skrev hästberättelser för hand på fint papper och stoppade dem i kuvert som jag gömde i skrivbordslådan. På den tiden var det mycket viktigt att ingen läste.

Sen läste jag Stephen King och Anne Rice och började skriva skräcknoveller. Det höll jag på med ett bra tag och blev faktiskt riktigt duktig på det. Flera av de novellerna blev publicerade i Frida STORY och jag tjänade mina första pengar som skribent.

Och nånstans runt år 2000 började jag skriva romaner. Faktiskt så hade jag tjuvstartat redan då jag gick på gymnasiet. Det var en rätt svindlande känsla då, att bestämma sig för att skriva en riktig roman. Att jag fick. Jag minns det som en väldigt överväldigande insikt. De första försöken misslyckades, men sen gick det. Och så skrev jag en till och en till …

När jag tidigare i år försökte mig på att skriva noveller igen, och misslyckades, insåg jag en väldigt intressant grej. Numera är jag tydligen en romanförfattare. En sån som skriver riktiga böcker. Det är lite av en ny insikt för mig, jag som så länge har identifierat mig som novellförfattare. Men nu är jag något annat. Och faktum är att jag sörjer lite över det. Novellen har varit en betydelsefull form för mig och det är fortfarande det jag rekommenderar aspirerande författare att börja med. Samtidigt har jag flera romanförfattande kollegor som hoppade på det långa formatet direkt, utan att ta vägen via novellen. Så visst går det att göra så också. Men för de allra flesta är det korta formatet mycket lättare att hantera och vässa tänderna på innan det är dags att ta tag i det stora.

Jag hoppas ändå att jag inte är helt slut som novellförfattare, att det fortfarande finns några små oslipade diamanter kvar inom mig som väntar på att få komma fram. Det skulle kännas tomt utan dem.

Annons

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Detta inlägg publicerades i Inspiration, Noveller, Romaner, skrivandet, Skrivprocessen och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En sån där som skriver böcker

  1. Pia skriver:

    Hej, ramlade in på din sida via någon annan sida. Kul att hitta fler som skriver. Jag ska försöka följa din blogg. Själv håller jag på att redigera min bok för att i höst skicka in till förlag. Det är en spänningsroman. Kolla gärna in min blogg där jag skriver om teater och mitt skrivande.
    http://www.piaw.se
    Pia

  2. Camilla Jönsson skriver:

    Jag håller också på att redigera just nu. Mycket jobbigare än de flesta tror. Du har gått på Åsa fhsk, ser jag 🙂 Jag gick skrivarlinjen där 99-00. Trivdes som fisken. Lycka till med boken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s