Att hämta inspiration från konsten

I dag tog jag min lilla skrivargrupp och gick från den tråkiga salen där vi brukar hålla till, in till Halmstad konsthall och deras pågående utställning med Cooper & Gorfer. Det blev succé! Vi fick en kort guidad visning och sen fick de själva gå runt och titta och skriva om konstverken. När jag efter ungefär en timme föreslog att vi skulle gå och fika var det ett motvilligt gäng som gav sig därifrån, men som återvände så snart vi hade fikat färdigt.

Det var så himla kul att se och höra om deras syn på konstverken och hur de tolkade dem. Och det slår mig hur många vuxna som inte vågar göra just det. Tolka alltså. Berätta om sin upplevelse av konsten. Många verkar tro att det finns något sorts facit, ett rätt eller fel vid tolkning av konst (och alla kreativa uttryck för den delen). Fast egentligen är det ju precis tvärtom. Konsten är öppen, du kan läsa in vad du vill i den.

Mina skrivargruppsdeltagare fattade det, de kunde se berättelser i varenda bild. De var förtjusta, fascinerade och glada över att få vara där.

I höst har Hallands konstmuseum en utställning med Shaun Tan. Den ser vi mycket fram emot.

 

 

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Detta inlägg publicerades i Inspiration, Konst, skrivarcirklar och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s