Att vara med då det händer

I veckan har jag hållit en poesiworkshop för ett gäng skrivsugna människor med varierande erfarenhet av poesi. Jag visade fram några exempel på stilgrepp och bildspråk som en kan använda, och de fick också själva bläddra i högen med diktsamlingar jag tagit med mig.

Mitt huvudbudskap var att det är lätt med poesi. Poesi har inga regler, den kan se ut precis hur som helst. Den kan vara kort eller lång, full av metaforer eller rak och enkel, skriven på versmått eller helt fritt. Den passar med andra ord alla. Oavsett vem du är så går det att skriva dikt på ditt sätt.

Och vet ni vad? Jag tror att det gick fram. ”Jag har aldrig intresserat mig särskilt mycket för poesi, men efter det här tycker jag att det verkar jättespännande”, sa en av deltagarna efteråt. Några av dem skrev sin första dikt någonsin under den där träffen, och jag tycker fortfarande att det är så himla häftigt att få vara med när det händer. När någon upptäcker något nytt, när världen blir lite större och ännu en möjlighet öppnar sig.

Jag tror att det är sånt här som får människor att växa. Kanske inte just nödvändigtvis poesi, men att våga prova på något nytt. Att våga släppa lite på självcensuren och bara göra något kreativt.

Nästa vecka ska jag hålla ännu en poesiworkshop. Jag hoppas att det kommer att gå lika bra.

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Detta inlägg publicerades i Inspiration, Kreativitet, Poesi, skrivarkurser och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s