Att leva i sina fantasivärldar

Den senaste månaden har jag ägnat åt att försöka få fason på ett gammalt påbörjat, men aldrig avslutat manus. Jag skrev runt 100 sidor för flera år sen, körde fast, la ifrån mig det och gick vidare med annat. Men som det så ofta är så lever idéerna sitt eget liv och jag har mer och mer känt att jag faktiskt vill skriva färdigt den där berättelsen.

Så jag har läst igenom alltsammans, tänkt om, skrivit om, reviderat och redigerat, tills jag nu nått punkten där det är dags att börja skriva igen.

Eftersom berättelsen levt så länge i mitt huvud så har jag också fantiserat rätt mycket kring en del scener, särskilt en som jag verkligen längtat efter att få skriva.

Och nu har jag skrivit den, och det känns helt konstigt. För det första blev den ju inte riktigt lika storslagen som den var i mitt huvud. Men så brukar det vara. Allting känns mycket häftigare när det är i mitt huvud. När en sen tvingar alltsammans att bli till ord på papper går något förlorat.

Jag tycker i och för sig fortfarande att det är en bra scen, och en central scen för boken, och jag misstänker att jag kommer att gå tillbaka och lägga på ännu fler detaljer senare. Men nu när jag skrivit den så har den också lämnat mig på sätt och vis. Det är inte lika lätt att sitta och fantisera kring den, jag kan inte riktigt leva i den så som jag gjorde förr.

Väldigt många av oss som skriver gör det ju för att vi älskar att leva i våra egna fantasivärldar, men när vi skriver ner dem och släpper ut dem i världen förlorar vi dem på sätt och vis också. Och så måste vi hitta på en ny fantasivärld att leva i ett tag, tills den också blivit till en bok. Och så vidare, i all evighet …

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Detta inlägg publicerades i Inspiration, skrivandet, Skrivprocessen, Ungdomslitteratur och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s