När ska du skriva en vuxenbok?

När ska du skriva en vuxenbok?
Det här är en annan vanlig fråga jag får, främst från vänner och bekanta som känner sig lite alienerade av att jag inte skriver för dem.
Mitt enkla svar på den fråga är: Det ska jag inte.
Åtminstone inte under överskådlig framtid.

Jag vet att det är vanskligt att lova såna saker som författare, för skrivandet lever verkligen ett eget liv. Det går inte alltid att bestämma på förväg vad något ska bli. Men saken är den att just nu har jag inga idéer till vuxenböcker, men däremot flera för unga läsare. Både tonår och mellanåldern.

Samtidigt är jag väldigt väl medveten om att författare som skriver för barn- och unga inte alltid uppfattas som riktiga författare. Det anses inte lika seriöst. Och jag misstänker att det är just därför frågan om vuxenböcker kommer upp. Det de egentligen frågar är: När ska du bli seriös? När ska du börja skriva riktiga böcker?

En extremt löjlig inställning förstås. Böcker för barn och unga är precis lika mycket på riktigt som böcker för vuxna.

Men det var långt ifrån självklart att jag skulle bli just ungdomsboksförfattare. I mina tidiga författardrömmar trodde jag ändå att det var vuxenboksförfattare jag skulle bli. Men när jag skrev drogs jag ändå mest till unga människor (och uråldriga monster, men det är en annan sak). Det var ur deras perspektiv mina berättelser växte fram.

Det hänger säkert ihop med att jag var ganska ung när jag började skriva. Men trots att jag själv blev äldre blev inte mina karaktärer det. Och på Författarskolan fick jag av min handledare höra att mitt språk var perfekt för just ungdomsboken.

Det var då jag började fatta. Och det som tidigare kommit ur slump och tillfällighet blev ett medvetet val.

Och här är jag nu med tre utgivna ungdomsböcker och min första mellanåldersbok på väg. Så nej, några vuxenböcker blir det inte på ett bra tag. Men seriös är jag ändå.

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Detta inlägg publicerades i böcker, Kreativitet, Kulturpolitik, skrivandet, Ungdomslitteratur och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till När ska du skriva en vuxenbok?

  1. Susanne skriver:

    Fortsätt med det du älskar, och de här som säger massa saker kan du bortse ifrån. Skriver du böcker, oavsett genre är du en författare. Punkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s