Betydelsen av musik

Nästan allt jag skriver har ett soundtrack. Redan då jag började skriva min första roman för 16 – 17 år sen skaffade jag mig vanan att lyssna på musik medan jag skrev. Alltid samma musik till samma projekt. Om och om igen. När jag väl skrivit färdigt gick det förstås inte att lyssna på just de skivorna på ett tag.

Det handlade förstås om att hitta en stämning, och att försöka föra över den från musiken till texten. Ingen enkel sak, det där, men det går. Musiken gjorde det också lättare att själv komma i rätt stämning, och att snabbare ta sig in i berättelsen.

När jag jobbade med Det går bara inte lyssnade jag förstås på gammal goth (Sisters of Mercy, Joy Division) och metal, eftersom det är Emelies favoritmusik. När jag skrev scenen där hon ligger på golvet och lyssnar på Love Will Tear Us Apart om och om igen gjorde jag samma sak. Lyssnade på låten alltså, inte låg på golvet (men jag svär på att jag måste ha gjort det själv vid något tillfälle, för det kändes kusligt bekant).

Ekon var Hooverphonic rakt igenom och när jag skrev Svart vatten lyssnade jag på M83 Hurry Up, We´re Dreaming.

Men jag använder inte bara musik för att skapa stämning. Väldigt ofta blir jag inspirerad av texterna också. Jag tycker mig hitta en berättelse någonstans, en karaktär eller en scen som jag tror att jag kan använda. Sällan en hel handling, men en liten bit. Något att bygga kring. Jag har aldrig använt ett direkt låtcitat i någon av mina böcker, men det finns absolut scener som är direkt inspirerade av vissa låtar. Där jag liksom försökt tolka låten genom gestaltande text. En väldigt personlig och egen tolkning för all del, men det är ju så det funkar. De flesta av mina karaktärer har också egna låtar som jag förknippar med dem, låtar som jag tycker beskriver dem på ett eller annat sätt.

Jag har gjort en lista med sådana låtar som jag känner att jag vill göra något av, som väcker inspiration, men som jag av olika skäl inte fått in i någon längre berättelse än. För närvarande är det en ganska mörk lista. Jag tänker skräck och/eller dark fantasy kring de flesta.

Just nu är jag dessutom ganska besatt av ett specifikt bands utseende och undrar om jag kan använda det på något sätt.

Inspiration finns överallt. Det är bara till att hugga tag i den.

 

 

Annons

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Detta inlägg publicerades i andra galenskaper, Det går bara inte, Ekon, Inspiration, Kreativitet, Musik, nörderier, skrivandet, Skrivprocessen, Skrivtips, Svart vatten, Ungdomslitteratur och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Betydelsen av musik

  1. Pingback: Camilla Jönsson – Författare | Åsa Öhnell - barnboksförfattare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s