En dag i ett författarliv

Just nu jobbar jag enbart med skrivande i olika former. Som författare förstås och som skrivarkursledare och kulturskribent. Men hur sen egentligen en arbetsdag ut då? Vad gör jag?

Naturligtvis kan arbetsdagarna se väldigt olika ut beroende på vilken fas av skrivandet en befinner sig i. Ibland sitter jag bara och skriver, men ofta blir det en blandning av olika saker som behöver göras.

Så här såg arbetsdagen ut i går:

8.30 – 8.50    Telefonintervju med mindre lokaltidning från min gamla hemort på Österlen inför släppet av Svart vatten. Det gick väldigt bra och journalisten var mycket trevligt och intresserad.

8.50 – 9.00    Kollar mejl och Facebook. Inget intressant.

9.00 – 10.00 Frukost!

10.00 – 10.15  Skriver fler mejl till tidningsredaktioner i hopp om att någon vill uppmärksamma boken.

10.15 – 13.00  Dags att skriva. Jobbar för tillfället med att redigera/omarbeta ett lättläst manus som behöver mer fart och dramatik. Läser igenom och skriver till. Läser igenom igen och plockar bort. Vill ha språket lätt och flytande, och samtidigt få berättelsen att kännas hel och fyllig.

13.00 – 14.00 Lunchpaus

14.00 – 14.15 Kolla mejlen igen. Det verkar som att en tidning till är intresserade av att skriva något.

14.15 – 16.00 Jobbar vidare på manuset. Har skrivit till två kapitel under dagen, samt försökt att skapa mer dramatik på valda ställen. Det ska gå. Avslutar med att skriva ut alltsammans igen (det är bara runt 28 sidor just nu) för att börja om med läsning och redigering i morgon.

16.00 – 16.30 Förbereder kvällen skrivarkurs. Vad ska vi gå igenom? Vad behöver jag ha med mig?

16.30             Middag

17.00             Får ett telefonsamtal från tidningen som mejlade tidigare i dag. Vi bestämmer tid för en telefonintervju i morgon förmiddag.

18.00             Beger mig till kurslokalen.

18.30 – 20.45  Leder en fortsättningskurs i skrivande. Vi pratar om berättarperspektiv och planering av berättelsen samt den svåra konsten att hitta ett bra slut. Eller ett slut över huvud taget …

21.00             Hemma igen. Fika och läsning. Läser ut romanen som min bokcirkel ska prata om nästa vecka, Under all denna vinter av Negar Naseh. En tredjedel av boken består av författarens arbetsdagbok. Intressant läsning tycker jag som också gillar att få insyn i andras skrivprocesser.

Annons

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Detta inlägg publicerades i Kreativitet, Lättläst, skrivandet, skrivarkurser, Skrivprocessen, Ungdomslitteratur och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En dag i ett författarliv

  1. Anna Hansson skriver:

    Det var en intensiv dag! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s