Att skriva på café

I går satt jag i flera timmar och skrev på Sultans Konditori i Katrineholm. Jag hade varit i stan för att göra författarbesök i två dagar och råkade boka ett lite för sent tåg hem efteråt. Men vad gör det när det ligger ett så fint café alldeles i närheten av järnvägsstationen?

Sultans Konditori och jag har dessutom en lång relation. När jag läste på skrivarlinjen på Åsa folkhögskola, som ligger ett par mil från Katrineholm, så brukade jag och mina skrivarkamrater åka in dit åtminstone någon gång varje vecka. Väl där så skrev vi, läste varandras texter och pratade en massa om just texter och skrivande. Det var en underbar tid i mitt liv och det betydde mycket för mitt skrivande.

Det var också då jag upptäckte hur stor betydelse en plats kan ha för skapandet. Jag har skrivit en hel del på caféer i mina dar, och jag gör det fortfarande då och då. När jag sitter någon annanstans än hemma får jag ett helt annat fokus. Det är bara jag och texten.

I går hade jag alltså några timmar extra att fördriva. Visst hade det varit skönt att kunna ta ett tidigare tåg hem, men då hade det antagligen inte blivit något skrivet den dagen. Alla som varit ute på författarbesök vet att man är rätt trött efteråt.

Å andra sidan är det kanske precis då man som bäst behöver få vara ifred med sin text en stund, och dricka en massa te samtidigt som man har surret från cafélivet i bakgrunden. Det är också en form av återhämtning, tycket jag.

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s