Läsnoja

En annan fråga jag nästan alltid får när jag är ute på författarbesök är vilken min favorit författare/bok är. Jag tycker att det är en jättesvår fråga att svara på. Jag läser ju så himla mycket, hela tiden. Mellan 80 – 100 böcker om året brukat det bli (nej, jag skämtar inte, jag läser så mycket).

Jag läser böcker i alla möjliga genrer och av alla möjliga författare. Långa böcker, korta böcker, böcker för vuxna och böcker för barn och unga. Anledningen till att jag läser dem är många. Vissa bara vill jag läsa, för att det är en bok som jag verkligen tror är bra, eller av en författare som jag brukar gilla. Men jag läser också mycket för att lära mig mer om att skriva. Jag läser till exempel många lättlästa böcker, eftersom jag är nyfiken på hur andra författare skriver när de måste hålla det enkelt. Jag läser böcker för 9 till 12-åringar för att jag själv skriver såna och vill bli bättre på det.

Jag läser en hel del böcker för att jag är nyfiken. Det kan vara en bok som det snackats mycket om och som jag vill läsa själv för att se om den verkligen är så bra som alla säger (ibland är de det, ibland inte). Jag läser böcker av författare som jag känner eftersom det är kul att se vad de har för sig.

Jag har för länge sen slutat att vara rationell när det gäller läsandet. Ofta har jag mer än en bok på gång samtidigt och växelläser lite. Jag har nästan alltid en bok liggande bredvid datorn som jag läser lite i när datorn kärvar eller jag bara behöver ta en paus i skrivandet. Om jag känner för att låna fem nya böcker från biblioteket fast jag redan har fem olästa liggande hemma, så gör jag det.

För läsning är liksom både nöje och dödligt allvar för mig. Jag måste läsa, jag mår inte bra annars. Och ibland är det jobbiga böcker, såna som man måste kämpa sig igenom, fast de egentligen är bra. Andra gånger är det lätta böcker som man flyger igenom. Men alla är lika mycket värda.

Egentligen skulle jag kunna säga att alla böcker är mina favoritböcker. Jag älskar böcker som gör det som böcker ska, nämligen att få mig att se världen ur någon annans ögon en stund. Som låter mig vara med på äventyr som jag annars aldrig skulle få uppleva, eller ta mig till platser som jag annars aldrig skulle besöka.

Och det är precis därför du ska läsa böcker. För att det gör dig till en större människa.

 

 

 

 

Annonser

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s