Inspiration!

En fråga jag ofta får är hur jag kommer på idéer till nya böcker. Det är inte en helt enkel fråga att svara på. Idéer finns nämligen överallt, hela tiden. Det gäller bara att fånga dem. Men nu ska jag i alla fall berätta hur jag fick en idé till något som jag hoppas ska bli en ny lättläst ungdomsbok.

Det började med att jag gav en skrivövning till min skrivgrupp Skrivdrömmar. Uppgiften handlade om att beskriva en person utifrån den musik de lyssnade på. Självklart fanns det flera sätt att lösa den här övningen på och alla gjorde också på sitt eget sätt. Själv började jag skriva utan att riktigt veta vad som skulle hända. Det handlade om en tjej som hittar en gammal CD-skiva med okänt innehåll bland sin mammas grejer. Mamman är borta, jag tror att hon kanske är död. Men tjejen börjar i alla fall lyssna på skivan och upptäcker genom musiken nya sidor av sin mamma.

Jag hann förstås inte skriva så mycket just då, eftersom det bara var en kort skrivövning. Men jag kände genast att det fanns något där som var värt att spinna vidare på.

Några dagar senare fick jag en skrivuppgift från kursen i skrivpedagogik som jag går just nu. Nu var uppgiften att beskriva en person utifrån ett par skor. I mitt huvud slogs de här två idéerna ihop och jag började skriva en scen där tjejen från den första skrivövningen nu träffar en annan person, och det första hon ser är hans skor.

Den här idén behöver fortfarande växa till sig innan den är redo att bli bok, men den finns där nu, och jag tror att det faktiskt kommer att bli nåt av den.

Så här kan det alltså gå till då jag får idéer. Så här och på tusen andra sätt också.

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s