Ibland får man fortfarande nej tack

Många tror att bara för att en författare lyckats få en bok antagen så kommer alla andra den skriver också att bli utgivna. Men vi som jobbar som författare vet att det absolut inte är så. Det händer fortfarande att man får ett nej tack från förlaget.

Förra veckan fick jag ett ja på ett av mina manus. Den här veckan fick jag ett nej på ett annat. Att ännu ett manus blivit antaget är jätteroligt. Det betyder att min nionde bok kommer ut till hösten. Men jag hade förstås hoppats på nummer tio också.

Det finns flera anledningar till att ett förlag tackar nej till ett manus från en författare de redan gett ut. Ofta är det så att boken kanske inte passar lika bra in i utgivningen. Som författare vill jag gärna pröva nya saker ibland, men det är inte självklart att mina förlag gillar det.

Just nu har jag ett par manus liggande som mina ”vanliga” förlag inte vill ge ut, men som ändå är så pass bra att jag vill fortsätta försöka få dem utgivna någon annanstans. Då blir jag nästan som en debutant igen. Visst, jag har en fördel av att vara utgiven sen tidigare, det är större chans att de andra förlagen kommer att läsa mina manus då. Men konkurrensen är hårt och de andra förlagen har redan sina etablerade författare som de förstås vill satsa på i första hand.

Det finns förstås risk för att en del av de där manusen aldrig blir utgivna. Men det finns förstås också möjligheten att de hittar ett förlag där de verkligen passar in. Så jag fortsätter att leta och skicka runt. Fortsätter att hoppas och drömma om ännu fler böcker.

Annonser
Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

När jag inte skriver

Ibland verkar folk tro att författare inte gör något annat än sitter och skriver hela dagarna. Och visst, det händer. Ibland. Det är kanske mina bästa dagar, de då jag bara behöver tänka på att skriva och kan gå helt in i det.

Men det är inte alltid det ser ut så. Ofta finns det nämligen massor av andra saker som också måste göras.

Den här veckan har jag till exempel lagt ner en hel del tid på att planera framtida författarbesök, mejla arrangörer för uppdateringar kring författarbesök, uppdatera en databank med arrangemang så att det kan bli fler framtida författarbesök samt förstås genomfört ett par författarbesök i en skola, plus att jag har hållit i en skrivargrupp på ett bibliotek. Det blir faktiskt bara en dag över till att bara skriva på.

Att göra författarbesök tar som ni kan se ganska mycket tid, mycket mer än enbart den tiden då jag faktiskt är i klassrummet på skolan. Framför allt går det ganska mycket tid åt till att resa fram och tillbaka. I bästa fall kan jag använda den tiden till något vettigt, som att läsa, eller till och med skriva om jag känner för det. Men i andra fall, som då jag måste gå upp tjugo i sex på morgonen för att hinna med tåget som går klockan sju, blir det mest att jag sover eller vilar. Det är väl inte fel det heller, och det är ju bara bra att jag kommer lite piggare till skolbesöket.

Om jag har haft ett skolbesök på dagen blir det sällan något skrivet samma dag. Jag brukar vara för trött helt enkelt, och då sätter jag mig hellre och tar tag i mer administrativa saker, som att skicka fakturan för det utförda besöket till exempel. Då slipper jag ju lägga tid på det nästa dag och kan kanske få en hel dag till bara skrivandet i stället.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Min skrivkammare

Jag får ofta frågan om var jag sitter och skriver. Om jag sitter hemma eller har ett frilanskontor eller gillar att sitta någon annanstans.

Nu har jag turen att ha ett eget litet kontor hemma i lägenheten. Där har jag mitt skrivbord, och samsas också med en massa böcker (som jag använder mig en hel del av i mitt arbete), sambons spelsamling och numera även mina modellhästar, sen jag packade upp samlingen igen i somras.

För det mesta går det alldeles utmärkt att sitta där och jobba. Men det är klart att omväxling förnöjer ibland. Om jag har manus som ska läsas igenom och redigeras sitter jag oftast vid köksbordet i stället. Där har jag gott om plats för att bre ut alla sidor.

Sen gillar jag att sitta på bibliotek och caféer också. Jag brukar bli rysligt effektiv just på caféer. Man kan tycka att det borde bli svårare att koncentrera sig då det finns en massa andra människor i närheten, men ibland kan det faktiskt vara tvärtom. Jag blir mer koncentrerad när jag är ute, där jag inte har något annat som kan distrahera mig. Då kan jag få ganska mycket gjort på ett par timmar.

I höstas tillbringade jag två veckor på Henning Mankell-gården i Överberg och där skrev jag som sjutton. Men då går man verkligen in i en egen bubbla där ingenting utom texten finns.

Så, att ha en egen skrivkammare är guld värt, men det går oftast alldeles utmärkt att skriva på andra platser också.

Annonser
Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Vad jag gör på skrivarworkshopsen

Jag håller en hel del skrivarworkshops varje år. De flesta av dem på bibliotek, men också en hel del på skolor. Det är faktiskt en av de vanligaste anledningarna till att jag blir ombedd att komma. Traditionella författarbesök där jag bara ska prata om mig själv och mina böcker har jag gjort ganska få av.

Bäst gillar jag att ha workshops på bibliotek. Det betyder nämligen att jag för det mesta har intresserade deltagare, som själva valt att komma dit. Det betyder i sin tur att när det väl är dags att börja skriva så gör de det. I skolorna kan det ärligt talat vara lite så och så med det.

Inte sällan behöver jag gå runt och förklara uppgiften tio gånger, ge förslag på hur de kan börja, ge förslag på hur de kan utveckla, ge förslag på hur de skulle kunna sluta. Ja, i princip allt utom att faktiskt skriva själva uppgiften.

När jag är på biblioteken, med de intresserade deltagarna, så händer sällan ovanstående. I stället får jag en stund över till att skriva själv. Och det gör jag. Mer än gärna.

Ibland hittar jag bara på något nytt där och då, och skriver något som aldrig är tänkt att bli mer än en övning. Men om jag kan använder jag gärna övningen till att jobba vidare på någon idé jag faktiskt vill göra något mer av.

I torsdags var jag på Kärra bibliotek och höll i en workshop om novellskrivande.  Och medan deltagarna skissade på sina egna utkast funderade jag över plotten i det som jag hoppas ska bli ännu en lättläst bok. Principerna är nämligen desamma. Jag behöver samma delar till min lättlästa roman som de behöver till sin novell. Nämligen karaktärer, miljöer, problem och avslut.

Jag är ganska dålig på att skriva ner mina idéer. Jag tror att jag kan ha allt i huvudet. Men när jag sitter där och håller i workshopen får jag plötsligt en stund då jag faktiskt inte har något bättre för mig än att tänka på, och skriva ner, grunddragen i min berättelse.

Nu är jag hemma igen, med ett par slarvigt skrivna sidor i min anteckningsbok uppslagna framför mig. Nu ska jag försöka göra riktig text av det hela. Och det blir lite lättare på grund av de där klottriga sidorna.

Annonser
Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Vem bryr sig? i Bokslukarna

Jag hade alldeles glömt bort att Vem bryr sig? skulle vara med i Bokslukarna. Men här är den, i ett av höstens avsnitt.

I går var jag på författarbesök i Boxholm. Det gick bra, trots att jag måste gå på kryckor på grund av att jag ramlade av en häst i söndags. Har stukat vänsterfoten rejält.

I morgon blir det novellworkshop på Kärra bibliotek. Det kan man läsa mer om här.

 

 

Annonser
Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Nytt liv i bloggen

Det har varit stiltje på bloggen ett bra tag nu. Anledningarna är flera. Tidsbrist, inspirationsbrist och kanske mest det faktum att det senaste ett och ett halvt året har varit väldigt tufft för mig personligen.

Men kanske är det dags att ruska liv i den igen. För det hände ju saker i författarlivet. Saker som jag nog vill skriva om.

Till exempel har jag nyss släppt en ny bok, Spelar roll?. Den kan du läsa mer om här.

Just nu ligger det flera manus och väntar på att bli redigerade. Fyra olika manus är redan ute på förlag och jag väntar spänt på svar. Bara för att man redan är utgiven författare är det aldrig säkert att ens nya manus blir antagna. Men jag håller tummarna.

Och så började jag alldeles nyss att skriva på något nytt. Tanken är att det ska bli ännu en lättläst ungdomsroman. Men vi får se.

 

 

Annonser
Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Ny bok i februari!

Snart kommer min nya bok Spelar roll? ut på Hegas förlag. Det är en fristående uppföljare till Vem bryr sig? och handlar om mobbaren Sigge och hans liv efter det som hände i förra boken. Det går förstås utmärkt att läsa böckerna i vilken ordning man vill.

Annonser
Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar