Snöängeln!

Nu finns Snöängeln ute i butikerna och på bibliotek! Perfekt jullovsläsning!

Annonser
Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Ny bok i mars!

vem-bryr-sigNär Isak börjar i sin nya klass märker han snabbt att något inte står rätt till. Ett litet gäng styr över alla och ingen vågar säga ifrån. Mest är det Tova som blir mobbad. Tova som bor granne med Isak och som har ett leende som får det att pirra i magen på honom. Men vågar Isak vara den som säger ifrån och som försöker sätta stopp för mobbingen? Eller ska han göra som alla andra – och inte bry sig?

Publicerat i böcker, Kreativitet, Lättläst, Romaner, Skola, Ungdomslitteratur, Vem bryr sig? | Märkt , , , , , , , | Lämna en kommentar

I dag släpps Miras hemlighet!

I dag släpps Miras hemlighet, min andra lättlästa roman och min tredje roman med skräck och övernaturliga saker som tema.

Att jag någon gång skulle ge ut en skräckroman har nog varenda människa som känner mig räknat med. Men att det skulle vara i form av lättlästa böcker och en mellanåldersbok var mer otippat.

Jag måste erkänna att jag också är lite förvånad. Under många år skrev jag skräck för vuxna och ungdomar och visste knappt om att det fanns sådant som lättlästa böcker.

Samtidigt har jag alltid känt att jag velat bli en författare som varierar sig, som skriver inom flera olika genrer och för olika åldersgrupper. De författare jag verkligen beundrat och sett som förebilder har inte i första hand varit de som toppat försäljningslistorna, utan de som är mångsidiga och vågar testa nya saker.

Inger Edelfeldt är en sådan förebild. Hon har skrivit i stort sett allt som går att skriva. Romaner för vuxna, för ungdomar, för barn, serier, dikter, låttexter. Jag tycker att det är häftigt. Jag vill också vara en författare som vänder mig till många olika läsare.

Jag gillar att mitt eget författarskap tagit en del oväntade vändningar, att allt inte bara blivit så som jag ”trott” att det skulle bli. Jag trivs med att varva olika sorters genrer och stilar. Det gör min författartillvaro intressant.

Och det är förstås också kul att upptäcka att man har fallenhet för något som man inte ens tänkt på. Att skriva lättläst passar mig eftersom jag tycker att det är roligt att mecka med språket och göra det både enkelt och innehållsrikt. Men jag tycker också om att skriva mina ”vanliga” ungdomsböcker där jag kan ta ut svängarna mer.

Att ha flera vägar för min kreativitet ser jag bara som en fördel. Jag tror att det gör att jag kan skriva mer. Och bättre.

miras-hemlighet

Publicerat i böcker, Lättläst, Miras hemlighet, Romaner, Skräck, skrivandet, Skrivprocessen, Ungdomslitteratur | Märkt , , , , , , , , , , , | 2 kommentarer

Recension i Göteborgsposten

Svart vatten har fått ännu en fin recension, den här gången i Göteborgsposten där Cecilia Nelson skriver så här: ”Drunkningsscenen är detaljrik och skrämmande och kräver flickan på allt hon har av mod, styrka och empati. Som en klassisk hjälte kommer hon upp ur mörkret med större trygghet och självkännedom. ”
(läs hela recensionen här)

Jag blir alltid extra glad när jag får bevis på att det jag försökt förmedla går fram, och det känner jag verkligen att det gör här. Svart vatten är en bok som till stor del handlar om rädslor och hur en hanterar dem. En del har tolkat Agnes som mesig, och på många sätt är hon det. Men när det verkligen gäller så finns där något i henne som vågar möta rädslorna och besegra dem. Jag tror att många barn kan känna igen sig i henne.

Publicerat i media, Recensioner, Romaner, Skräck, Svart vatten, Ungdomslitteratur | Märkt , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

En salig blandning recensioner

Ibland får jag för mig att leta reda på recensioner av mina egna böcker. Jag misstänker att det är något de flesta författare gör nu för tiden. Den här gången fick jag ihop en hel del om både gamla och nya böcker.

Det tipsas till exempel om Svart vatten  både här och där! Kul att boken når ut till sina läsare.

Julia på Biblanbloggen skriver så här:
”Är du sugen på en riktigt bra spökhistoria? Leta då upp Camilla Jönssons Svart vatten på ditt närmaste bibliotek.”  (läs hela här)

Withalaskolan i Vetlanda tipsar om Svart vatten och en massa annan bra sommarläsning här.

Prickiga Paula tipsar däremot om båda mina lättlästa böcker, Vargtimmen och Miras hemlighet (som inte ens kommit ut än).

Sen hittade jag en jättefin recension av Ekon som jag av någon anledning missat tidigare. Så här skrev Barnboksbloggen:
”Boken är alltså otroligt stark och läsvärd. Det finns mycket svärta, men också en enorm kärlek och faktiskt en smula hopp också. Tempot är högt i boken och det som händer, händer under en kort, intensiv tid. Berättartekniskt så är författaren suverän på att fånga känslor och stämningar.” Läs hela här.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Att skriva eller inte skriva

Det är fyra dagar sen jag skrev något över huvud taget. Det kanske inte låter så märkvärdigt för vanligt folk, men hade jag berättat det för mitt yngre jag skulle hon ha storknat.

Förr, det vill säga då jag var runt tjugo, så skrev jag i stort sett varenda dag. Jag såg det lite som ett misslyckande om jag inte gjorde det. Antagligen var det Stephen Kings fel. Han skriver jämt och eftersom han var min husgud vid den tiden (och kanske fortfarande är det på många sätt) så trodde jag helt och fullt på att han hade rätt.

Jag minns att jag satt vid datorn på kvällen på min 20-årsdag, efter att alla släktingar gått hem och resten och familjen gått och lagt sig och riktigt mös. Här satt jag och skrev. På min 20-årsdag! Två dagar före julafton tillika! Det måste ju betyda att jag var en riktig författare. Som om det var det allt hängde på.

Nu vet jag bättre. Nu vet jag att jag inte nödvändigtvis måste skriva exakt hela tiden. Min identitet som författare hänger inte på det. Och ärligt talat, ibland är det bra att göra utrymme för andra saker också. Andra kreativa projekt, umgänge med människor, upplevelser, eller för att bara ta det lugnt.

Jag har märkt att om jag ger mig tid till sånt blir jag också en bättre författare. Jag får mer att skriva om och mer lust att faktiskt skriva. Just nu har jag fler idéer än på länge och jag längtar efter att sätta igång med dem.

Men de klarar av att vänta i fyra dagar medan jag tar en långhelg, helt utan skrivande.

Publicerat i Inspiration, Kreativitet, skrivandet, Skrivprocessen, Skrivtips | Märkt , , , , , , , | Lämna en kommentar

Bokslut och framtidsplaner

Jag känner att det börjar dra ihop sig nu. Det är dags att börja skriva på något nytt igen. Förr skrev jag nytt nästan hela tiden, men å andra sidan samlades det mesta på hög och blev aldrig något av. Numera varvar jag skrivandet av nya texter med redigeringen av gamla. Totalt kanske jag producerar mindre mängd text, men det som jag gör klart håller å andra sidan högre kvalitet och kan oftare användas.

I år har jag hitintills skrivit klart en ny mellanåldersbok samt en lättläst ungdomsbok. Jag har redigerat igenom en vanlig ungdomsbok och en lättläst, och båda är skickade till förlag i hopp om att bli antagna. Jag har gett ut två böcker på ganska kort tid, Vargtimmen i februari och Svart vatten i april, och gjort allt det arbete som kommer i och med det i form av mer redigering och korrläsning.  Just nu sitter jag och polerar på ännu ett manus som närmar sig färdigställande. Jag har ungefär 50 sidor kvar att gå igenom.

De flesta av mina skrivargrupper och skrivarkurser är slut för terminen, men jag har en del kortare workshops inbokade här och där under senvåren och sommaren. På det hela taget kommer jag att ha gott om tid till att skriva nytt framöver. I och med det uppstår alltid frågan: Vad?

Jag har en del idéer på lager, varav en del hängt med ett ganska bra tag. De har legat i bakhuvudet på mig och växt till sig och jag undrar vilken av dem som är mest redo. Och vad är jag mest sugen på?

När jag tänker på det dyker det mest upp en kille. Han heter Mattias och är ganska lång och har precis börjat sista terminen i gymnasiet och i går upptäckte jag att han är född på nyårsafton av alla dagar. Hans bästa vän heter Nico och de har hänt ihop sen de var riktigt små. Sen finns det förstås en tjej också. Det finns alltid en tjej.

Det här gänget har snurrat runt i min fantasi ett bra tag och jag tror att det är dags att ge dem sin välförtjänta plats på pappret snart. De är redo, jag är sugen. Det är bara till att köra igång.

 

Publicerat i böcker, Inspiration, Kreativitet, Lättläst, Romaner, skrivandet, Skrivprocessen, Ungdomslitteratur | Märkt , , , , , , , , | Lämna en kommentar