5 snabba: Sommartema

Bok eller film?

Bad eller balkong?

Läsk eller isvatten?

Tidiga morgonäventyr eller sent kvällshäng?

Hemmasemester eller utlandssemester?

Annonser
Publicerat i Uncategorized | 1 kommentar

Min nya skrivarlya

Så här ser den alltså ut! Min nya skrivarlya. Jag hoppas att jag kommer att vara lika produktiv här som jag var i den gamla. Ursäkta flyttlådorna. Vi har fortfarande inte hunnit packa upp allt.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Inspiration!

En fråga jag ofta får är hur jag kommer på idéer till nya böcker. Det är inte en helt enkel fråga att svara på. Idéer finns nämligen överallt, hela tiden. Det gäller bara att fånga dem. Men nu ska jag i alla fall berätta hur jag fick en idé till något som jag hoppas ska bli en ny lättläst ungdomsbok.

Det började med att jag gav en skrivövning till min skrivgrupp Skrivdrömmar. Uppgiften handlade om att beskriva en person utifrån den musik de lyssnade på. Självklart fanns det flera sätt att lösa den här övningen på och alla gjorde också på sitt eget sätt. Själv började jag skriva utan att riktigt veta vad som skulle hända. Det handlade om en tjej som hittar en gammal CD-skiva med okänt innehåll bland sin mammas grejer. Mamman är borta, jag tror att hon kanske är död. Men tjejen börjar i alla fall lyssna på skivan och upptäcker genom musiken nya sidor av sin mamma.

Jag hann förstås inte skriva så mycket just då, eftersom det bara var en kort skrivövning. Men jag kände genast att det fanns något där som var värt att spinna vidare på.

Några dagar senare fick jag en skrivuppgift från kursen i skrivpedagogik som jag går just nu. Nu var uppgiften att beskriva en person utifrån ett par skor. I mitt huvud slogs de här två idéerna ihop och jag började skriva en scen där tjejen från den första skrivövningen nu träffar en annan person, och det första hon ser är hans skor.

Den här idén behöver fortfarande växa till sig innan den är redo att bli bok, men den finns där nu, och jag tror att det faktiskt kommer att bli nåt av den.

Så här kan det alltså gå till då jag får idéer. Så här och på tusen andra sätt också.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Förändringar

Snart flyttar jag och sambon och katterna till en ny lägenhet. Det känns både kul och lite sorgligt. Vi har bott i vår gamla lägenhet i snart 16 år och det har hänt mycket under den tiden.

Till exempel har jag skrivit alla mina antagna böcker i den lägenheten. Jag har haft mitt lilla kontor där jag suttit och skrivit nästan varje dag i snart 16 år nu. Det har med andra ord blivit en hel del skrivet här.

Lägenheten och mitt kontor stod också modell för lägenheten dit Isak och hans pappa flyttar i Vem bryr sig?. Mitt kontor är Isaks rum. Jag tror inte att de som flyttar in efter oss kommer att bry sig om det, men nu vet ni som läser här i alla fall.

Man kan ju undra om allt som händer i ett hem lämnar spår efter sig. Kanske sitter orden i väggarna för all framtid. Kanske kommer någon att flytta in här och plötsligt känna lust att skriva. Det där är förresten en rätt bra idé till en bok … Den ska jag kanske ta och skriva. Men då blir det på en ny plats, ett nytt kontor, ett nytt hem.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Sista träffen med skrivpedagogerna

I förra veckan var jag på den sista träffen med skrivpedagogerna på Skurups folkhögskola. Det har verkligen varit ett intressant år med många nya lärdomar, men också mycket som jag gärna hade velat lära mig ännu mer om. Men det har gett mig en bra grund för att arbeta vidare med och utveckla mina egna upplägg.

Jag var väl lite trött på själva träffen, för det var en helt galen vecka med förestående flytt och konsertbesök i Köpenhamn dagarna innan träffen. Jag har rest med tandborsten i handväskan, kan man säga.

Nu kan jag i alla fall kalla mig för skrivpedagog på riktigt. Det känns bra. Jag hoppas också att det kan leda till ännu fler uppdrag ute i skolor och på bibliotek. I sommar ska jag försöka gå igenom mina workshopsupplägg och se vad jag kan göra för att förbättra dem.

Vi har en liten uppgift kvar att lämna in plus en utvärdering, men sen ska jag försöka se till att fira lite.

Publicerat i Uncategorized | 1 kommentar

Nya projekt på gång!

Det här med nya projekt är alltid lite läskigt. Hur mycket vågar man egentligen avslöja? Man vet ju aldrig om det blir något av det?

Just nu har jag några nya intressanta projekt på gång. Dels är det en ny serie (!) för ungdomar som ska komma ut på Hegas förlag med start till hösten. Jag kan säga så mycket att det antagligen blir tre böcker och att alla har olika huvudpersoner, men ändå utspelar sig på samma plats. Och det finns hästar med.

Sen kommer jag att börja redigera ett manus som jag hoppas ska bli första boken i min nya mellanåldersserie. Det kommer fortfarande att vara skräck, men nu har vi förflyttat oss in i stan i stället. Och första boken kommer att handla om vampyrer. Men mer än så ska jag nog inte säga om den.

Så jag har en hel del att göra framöver.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Spelifierade textsamtal på högstadiet

Här finns ett jättebra exempel på hur man kan jobba med böcker i klasser där eleverna behöver stärka sin läsförmåga. Tobias Gard jobbar i det här exemplet utifrån min bok Miras hemlighet och får eleverna att diskutera och engagera sig i bokens handling genom interaktiva textsamtal.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar