Om mig

Foto: Mikael Ölmestig

Foto: Mikael Ölmestig

Några snabba fakta om mig

Född: 1978

Bor: I Halmstad sen 2001

Uppvuxen: I en liten by på Österlen i Skåne. Svart vatten, Snöängeln, Bottenlös och Borgruinen utspelar sig i en trakt som är väldigt, väldigt lik den jag växte upp i …
Min uppväxt är faktiskt inte helt olik Agnes, men jag har en lillebror som är två år yngre än jag. Sen träffade jag förstås inte på lika många spöken och andra övernaturliga varelser, vilket är skönt. Men jag gillade att läsa om dem, så det gjorde jag, mest hela tiden. Annars finns det inte så mycket att säga om min uppväxt. Den var rätt vanlig.

Jobbar som: Författare och skrivpedagog. Och nej, det är inget man tjänar en massa pengar på, men det är väldigt roligt.

Hur många böcker har du skrivit?
Ganska många, men alla har inte blivit utgivna. Hitintills har 20 blivit publicerade, och det kommer fler.

Var får du inspiration från?
Allt möjligt faktiskt. Det kan vara andra böcker, filmer, bilder, musik. Och givetvis verkliga händelser. Ofta leker jag ”tänk om …”.
”Tänk om det här skulle ha hänt i stället för det där …”.

Är dina böcker självbiografiska?
Ja och nej. Visst finns det korn av sanning både här och där, men det mesta hittar jag trots allt på. Jag gillar att blanda veklighet med sånt som bara är påhittat. Det är där man hittar de bästa historierna tycker jag.

Varför blev du författare?
Bra fråga. Jag är inte en av dem som redan som liten ville bli författare, fast jag skrev väldigt mycket redan då. Först ville jag bli konstnär, sen veterinär. Men när jag gick ut gymnasiet hade skrivandet börjat ta över det mesta i mitt liv, så då insåg jag att det nog var det jag skulle syssla med.

Har du gått någon skrivarutbildning?
Ja, två faktiskt. Först gick jag ett år på skrivarlinjen på Åsa folkhögskola. Det är bland det roligaste jag gjort. Sen har jag gått två år på Författarskolan i Lund också. Det är en väldigt proffsig utbildning där man lär sig allt om författaryrket, plus att vi måste skriva en hel bok under tiden. Sen har jag utbildat mig till skrivpedagog också, men det är en annan sorts utbildning.

Varför skriver du för barn och ungdomar?
När jag började skriva hade jag ingen direkt tanke på vem jag skulle skriva för. Jag skrev helt enkelt det jag själv tyckte var roligt att skriva. Och eftersom jag var rätt ung när jag började var de flesta av mina karaktärer också unga (eller ibland uråldriga monster, fast det är en annan historia). Men medan jag själv blev äldre blev inte mina karaktärer det.

Sen hade jag en handledare på Författarskolan som tyckte att mitt språk och min stil passade utmärkt för ungdomsböcker, så då började jag jobba mer medvetet med det. Vid ungefär samma tid började jag också läsa och recensera just ungdomsböcker, och medan jag gjorde det dök det upp en massa idéer och minnen. Allt det där blev till slut min första ungdomsbok, Det går bara inte, som sen också blev den första bok jag fick publicerad.

Vad gör du på din fritid?
Läser en massa. Dricker te. Busar och gosar med mina katter Luna och Leia. Rider på ridskola en gång i veckan. Är volontär på ett katthem och hjälper till där på helgerna. Samlar på modellhästar. Kollar på film och TV-serier, gärna sci-fi och fantasy.

Mina katter Leia och Luna.

Vilka tips har du till andra som vill bli författare?
Skriv! Mycket och ofta. Det går inte att bli bra på att skriva utan att faktiskt skriva. Att övning ger färdighet är en odiskutabel sanning.

Läs! Den som läser mycket kommer också att bli bättre på att skriva själv.

Ha roligt! Har du tråkigt när du skriver kommer det att märkas. Jag skriver bara om sånt som jag själv vill läsa om.

Kontakt: camilla_joensson@hotmail.com

Pressbilder på mig och böckerna finns här hos förlaget.

Annons

4 kommentarer till Om mig

 1. annahelgesson skriver:

  Hej Camilla! Har precis startat en blogg om hur det känns att vara i startgroparna av att ge ut min första bok! Om det blir fler ska jag låta vara osagt… Jag har läst på debutantbloggen om er som debuterar. Det känns så spännande! Jag har massor av tankar om vad som kommer att hända. Jag läser dina inlägg med intresse, och känner att jag har mycket att lära. Lycka till med ditt skrivande!
  Kram Anna Helgesson

 2. Camilla Jönsson skriver:

  Grattis till den antagna boken! Du har en spännande tid framför dig, med mycket arbete men också mycket kul. Har du lust får du gärna gästblogga på Debutantbloggen någon gång.

 3. Arash Farzam skriver:

  Har precis läst färdig (vem bryr sig) boken, den var jätte bra. Jag lärde mig många nya ord. Tack att du skrev den.
  Du är jätte duktigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s