Författare eller hamster?

En del författare skriver en bok, redigerar, korrar och skickar den sen till förlaget. Sen börjar de på nästa bok, skriver, redigerar, korrar, skickar iväg, och så vidare och så vidare.

Riktigt så jobbar inte jag. Jag skriver och lägger på hög.En skulle kunna säga att jag hamstrar manus. Exakt varför jag gör så här vet jag inte riktigt, men jag skulle kunna tro att det har att göra med att jag hunnit skriva så himla mycket innan min första bok ens kom ut. Och eftersom bokbranschen som regel är långsam och jag skriver förhållandevis snabbt så har jag hunnit med att skriva några till sen den första blev antagen (vilket är fyra år sen nu).

Jag tänker mig att manusen ligger och mognar tills jag känner mig redo att ta tag i dem igen. För närvarande har jag två såna manus som ligger till sig medan jag skriver på en annan bok. När jag skrivit klart den bok jag håller på med nu kommer jag att lägga den på högen och ta tag i en av de gamla. Jag tror att jag redan vet vilken av dem det kommer att bli. När den är redigerad skickar jag den till förlaget, och så börjar en ny skrivperiod.

Fördelen med att göra så här är att jag verkligen får distans till mina manus. Varenda svaghet blir jättetydlig när jag varit borta från texten i flera månader (ibland till och med ett helt år), och jag ändrar  väldigt mycket i dem när jag redigerar. En sån redigering kan ta ett par månader och innehåller mycket omskrivningar, men efteråt brukar boken bli enormt mycket bättre än den var från början. Det är som att min hjärna hunnit bearbeta berättelsen ordentligt medan jag hållit på med annat och att jag nu ser mycket tydligare vad det är som bör fokuseras på och lyftas fram, vad som behövs förenklas och vad som behöver fördjupas. Jag tror verkligen inte att jag skulle se de här sakerna lika tydligt om jag satte igång och redigerade direkt efter att jag skrivit klart.

En annan fördel är att jag alltid har ett manus att arbeta på, vare sig jag skriver eller redigerar. Medan jag redigerar ett gammalt manus hinner jag samla på mig idéer till nya skrivprojekt.

Och så går det runt.

Annons

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Detta inlägg publicerades i Inspiration, Kreativitet, Romaner, skrivandet, Skrivprocessen, Ungdomslitteratur och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Författare eller hamster?

  1. Pia Widlund skriver:

    Ja, det där meddistans till manuset är jätteviktigt. Jag ska starta på måndag att redigera min bok och då är det ett halvår sedan jag öppnade dokumentet!

  2. Gabrielle skriver:

    Jag tror att många är lite otåliga, är själv en av dem. Men det är nog bra att låta dem ligga till sig ett tag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s