Vem vill sitta i skolbänken?

Ibland (läs ganska ofta) får jag höra från vuxna skrivarkursdeltagare att de tycker att det är för mycket skolbänk över kursen de deltar i. Ofta har samma vuxna svårt att tänka sig någon sorts hemarbete över huvud taget (läs läxor).

De vill alltså lära sig saker på ett icke-skolbänksaktigt sätt utan att behöva arbeta mer än på just de träffar vi har (säg runt 90 till 120 minuter per vecka).

Förutom att det där faktiskt är ganska omöjligt att genomföra i praktiken avslöjar det också en del intressanta saker om synen på just skolan.

Nämligen att den är tråkig. Nämligen att det finns en hel del vuxna som inte vill gå nära det där igen. Som sätter likhetstecken mellan skolbänk och tvång.

Samtidigt tycker få att det är anmärkningsvärt att vi låter barn- och unga lära sig saker på det här sättet.

Vuxna vill alltså helst lära sig saker på ett lustfyllt och kravlöst sätt, men det är okej att barn- och unga har lite tvång hängande över sig. Känns inte det lite som … hyckleri?

Nu tänker jag inte stå och försvara skolan, men vill en lära sig något måste en nästan alltid anstränga sig lite. Orka lägga tid på det. Du blir inte bra på något om du aldrig tar dig tid att göra det. Det gäller skrivandet och tusen andra saker i livet. Det finns tyvärr inga genvägar.

Därmed inte sagt att själva undervisningen inte kan vara lustfylld. Men jag har märkt att det är minst lika mycket deltagarna själva som bidrar till den stämningen. Jag kan ha världens peppigaste upplägg, men är det ingen som orkar engagera sig i det kommer det ändå att bli platt fall.

Huruvida något är lustfyllt kan faktiskt bero precis lika mycket på din egen inställning som på läraren/ledarens upplägg.

Och det finns faktiskt bara ett säkert sätt att lära sig skriva på.

Nämligen att skriva.

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Detta inlägg publicerades i Inspiration, Kulturpolitik, skrivarcirklar, skrivarkurser och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s